23 września 2015
|Miesiąc wrzesień jest zawsze początkiem sezonu grzybobrania, dlatego też możemy zauważyć na naszych targowiskach osoby, które wprowadzają do sprzedaży zebrane przez siebie grzyby. Przypominamy o warunkach i zasadach obrotu grzybami świeżymi i suszonymi…….
Warunki jakie należy spełnić przy obrocie grzybami zawarte są w:
W/w rozporządzenie informuje, iż:
§ 3. 1. Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, oraz podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa grzybów, zwane dalej są obowiązane posiadać atesty na grzyby:
§ 4. 1. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
§ 5. 1. Wzór atestu na grzyby świeże określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 6. Grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego, są wprowadzane do obrotu w opakowaniu.
Jak wynika z w/w grzyby można oferować konsumentowi jedynie w placówkach handlowych i targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu.
Przypominamy, że z godnie z Regulaminem targowisk w Skierniewicach, który został wprowadzony Uchwałą Rady Nr XXVII/88/12 Miasta Skierniewice z dnia 29 sierpnia 2012 r. w §9 ust. 2 określono że: „Grzyby leśne, które zostały zakwalifikowane do sprzedaży przez kwalifikatora, wolno sprzedawać pod warunkiem umieszczenia informacji o gatunku grzybów oraz nazwy lub imienia i nazwiska, a także adresu sprzedawcy”.
W przypadku niestosowania się do przytoczonych zasad prawnych, grozi grzywna od 20 do 500 zł.
By uniknąć sankcji karnych, osoby chcące wprowadzić do obrotu zarówno grzyby świeże jaki i suszony powinny wcześniej udać się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Skierniewicach lub innych upoważnionych jednostek celem uzyskania odpowiedniego atestu.